Yapay zeka 162 bin virüs türü keşfetti!
Avustralya ve Çinli bilim insanları yaptıkları ortak çalışma sonucunda, yapay zeka teknolojisiyle yaklaşık 162 bin yeni virüs türü keşfetti. Sydney Üniversitesi’nde geliştirilen LucaProt adlı derin öğrenme algoritması, virüs genomlarını analiz..
Yayınlanma:11 Ekim 2024 - 07:15
Güncelleme:11 Ekim 2024 - 07:15
6 views
Avustralya ve Çinli bilim insanları yaptıkları ortak çalışma sonucunda, yapay zeka teknolojisiyle yaklaşık 162 bin yeni virüs türü keşfetti. Sydney Üniversitesi’nde geliştirilen LucaProt adlı derin öğrenme algoritması, virüs genomlarını analiz ederek bu bulgulara ulaşılmasını sağladı.
Avustralyalı ve Çinli bilim insanlarının ortak çalışması sonucunda, yapay zeka teknolojisiyle yaklaşık 162 bin yeni virüs türü saptandı.
Sydney Üniversitesinin internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, Sydney Üniversitesi ve Çin Ulusal Doğa Bilimleri Vakfı dahil olmak üzere birçok enstitüden araştırmacılar yapay zeka teknolojisi kullanarak genetik materyali RNA (ribonükleik asit) olan 161 bin 979 yeni virüs türü keşfetti.
Bilim insanları, yapay zekayla bir derin öğrenim algoritması oluşturulan araştırmada, virüsleri keşfetmek için 47 bin 250 nükleotide kadar uzanan virüs genomları gibi genetik dizi verilerini hesaplamak için LucaProt adlı bir derin öğrenme algoritması oluşturdu.
Araştırmacılar, keşfedilen virüslerin çoğunun bilgilerinin mevcut veri tabanlarında olduğu belirtirken, yapay zeka teknolojisi kullanılarak bu verilerin organize edilerek kategoriler altına alındığı kaydedildi.Çalışmanın yazarlarından Edwards Holmes, çalışmayı “Dünya üzerindeki yaşamın türlü gizli kalmış bir bölümüne açılan bir pencere”, olarak tanımlarken, bu çalışmanın tek bir araştırmada keşfedilen en fazla sayıda yeni virüs türü olduğunu vurguladı.
Keşfedilmesi gereken milyonlarca daha virüs türü olduğunu belirten Holmes, aynı uygulamanın bakteri ve parazitlerin keşfi için de kullanılabileceğini kaydetti.Araştırmanın bir diğer yazarı Mang Shi, yapay zeka teknolojisi kullanılmadan önce biyoinformatik boru hatlarının kullanıldığını ancak bunun keşfedebilecek çeşitliliği sınırladığını aktardı.
Oluşturulan yapay zeka modelinin viral çeşitliliği çok daha derinlemesine incelenmesine olanak tanıdığını kaydeden Mang, bu modeli çeşitli uygulamalarda kullanmayı planladıklarını ifade etti.Araştırma “Cell” dergisinde yayımlandı.