Güneş patlaması ne zaman olacak? İşte 2024 Güneş fırtınasında son durum

Yeni bir güneş fırtınası tehlikesi yaşanıyor. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) Uzay Hava Tahmin Merkezi’nden yapılan uyarıda, “Mevcut beklenti, fırtınanın sabah veya öğle saatlerinde, Doğu Zaman Dilimi’nde etkisini..

Güneş patlaması ne zaman olacak? İşte 2024 Güneş fırtınasında son durum
Yayınlanma: Güncelleme: 7 views

Güneş patlaması ne zaman olacak? İşte 2024 Güneş fırtınasında son durum

Yeni bir güneş fırtınası tehlikesi yaşanıyor. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) Uzay Hava Tahmin Merkezi’nden yapılan uyarıda, “Mevcut beklenti, fırtınanın sabah veya öğle saatlerinde, Doğu Zaman Dilimi’nde etkisini göstereceği ve bir sonraki güne kadar sürebileceği yönünde.” denildi. Peki, Güneş patlaması ne zaman olacak?

ABD’li yetkililer, Güneş’ten kopan dev bir plazma topu ve beraberindeki manyetik alanın Dünya’ya çarparak farklı yerlerden görülebilecek auroralara neden olabileceğini açıkladı. Yapılan uyarıda bu fırtınaların, Dünya yörüngesindeki uyduları bozabileceği ve radyo sinyalleri ile GPS sistemlerinde aksamalara neden olabiliceği belirtildi.

GÜNEŞ FIRTINASI HAKKINDA Güneş’ten fırlayan koronel kütle ejeksiyonu (CME), saatte 4 milyon kilometre hızla Dünya’ya doğru ilerliyor. Bu durum nedeniyle, yetkililer G4 seviyesinde bir jeomanyetik fırtına uyarısında bulundu. G4 seviyesi, en yüksek fırtına seviyesi olan G5’in bir altı. Ancak fırtınanın tam şiddeti, çarpma anına kadar netleşmeyecek. CME’ler Dünya’nın manyetosferine çarptığında, jeomanyetik fırtınalar oluşuyor. Bu fırtınalar, Dünya yörüngesindeki uyduları bozabilir ve radyo sinyalleri ile GPS sistemlerinde aksamalara neden olabilir. Ayrıca yine bu fırtınalar, elektrik şebekelerinde kesintilere yol açabilir. Fırtınaların etkisiyle, yörüngedeki yaklaşık 5 bin uydunun seviyesinin yeniden ayarlanması gerektiği kaydedildi. Fırtınalar, iyonosferi genişleterek uyduların yavaşlamasına ve yörüngeden sapmalarına neden olabiliyor. Yetkililer, bu tür auroraların en iyi şekilde şehir ışıklarından uzak, karanlık bölgelerde gözlemlenebileceğini belirtiyor. Dijital kameralar ve telefonlar, çıplak gözle görünmeyen auroraları görüntüleyebiliyor. EN ŞİDDETLİ KAYIT 1859’DA Dünya tarihinde kayda geçen en şiddetli jeomanyetik fırtına, 1859’da gök bilimci Richard Carrington tarafından kaydedildi. Trafoların alev aldığı, telgraf sisteminin bozulduğu rivayet edilir.

İLK YORUMU SİZ YAZIN

Hoş Geldiniz

Üye değilmisiniz? Kayıt Ol!

Hemen Hesabını Oluştur

Zaten bir hesabın mı var? Giriş Yap!

Şifrenizi mi Unuttunuz

Kullanıcı adınızı yada e-posta adresinizi aşağıya girdikten sonra mail adresinize yeni şifreniz gönderilecektir.